Følgende faktorer bruges til at fastslå en vurdering
- Selve boligen
- Stand
- Beliggenhed
- Størrelse m2
- Antal værelser
- Kælder
- herlighedsværdi
m2 pris beregnes ud fra reference ejendomme / solgte boliger. Hvad er der solgt af tilsvarende boliger i området, typisk inden for de seneste 12 mdr.
Dette er absolut den vigtigste faktor, da det fortæller hvad området “koster” – reelt grundværdien. Forskellen på et hus med havudsigt på Stevns og Hellerup og nok faktor 10. Så dette er vigtigt at fastslå. Så der gives “karakter” på boligens egenskaber, størrelse og stand, og så findes lignende boliger som kan bruges til sammenligning. Er den pågældende bolig der vurderes pænere, større/mindre, med/uden kælder, end dem der er solgt i området påvirker det den pris der gives.
Hvad påvirker den generelle prisudvikling på boliger i Danmark?
Det er klart at se at det der påvirker boligpriserne mest er placeringen. Hvor ligger boligen.
Den generelle økonomiske udvikling, økonomisk råderum, arbejdsløshed, påvirker meget efterspørgslen, renteniveau samt statens indblanding.
Reguleres boligmarkedet, renterne og finansieringsmulighederne så vil det meget hurtigt kunne påvirke priserne, ved at ændre på købernes muligheder.
Er der specielle områder geografisk som er mere udsatte end andre?
Trends skaber efterspørgsel efter områder. Nogle områder tømmes ud for beboere, og andre har stor efterspørgsel efter flere boligere.
De seneste år har der været større tilflytning mod storbyerne, hvilket skaber større efterspørgsel i netop de områder, hvilket giver øget prisstigning.
Samtidig sker der et øget salg i de byer hvor beboerne flytter fra, hvilket har modsat effekt.
Muligheder for billige lån påvirker den reelle omkostning ved at købe bolig, og når renter falder, så bliver det billigere at låne.
Virker statens indgreb?
Ja. Der er ingen tvivl om at statens reguleringer virker. Prisstigningstakten faldt efter sidste indgreb 1.1.18, og fik kontrol over et “overophedet boligmarkedet” som regeringen kaldte det.